Busreis naar Kruibeke (provincie Oost-Vlaanderen) op 20 augustus 2023

Op zondag 20 augustus 2023 gaan wij met de bus naar Kruibeke (provincie Oost-Vlaanderen) om er deel te nemen aan de “Barbierbeektocht” ingericht door “Wandelclub De Lachende Klomp vzw”. Wij vertrekken om 7:30 uur STIPT aan het Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30, Sint-Andries. Terugkomst in Sint-Andries wordt rond 18.30 uur verwacht.

In Kruibeke (ongeveer 1 1/2 uur rijden) kan men 5, 10, 15, 20, 25 of 30km wandelen binnen het aanwezige tijdsbestek.

De organiserende wandelclub heeft ons een uitvoerige parcoursbeschrijving bezorgd (zie onderstaande tekst). In deze tekst zijn enkele links verwerkt naar toeristische YouTube filmpjes (klikken op vet blauw gemarkeerde tekst) © Website De Lachende Klomp       

Alle afstanden gaan doorheen de Polders van Kruibeke, over de Scheldedijk, door en langs het gecontroleerde overstromingsgebied, een nieuw en prachtig natuurgebied meer dan de moeite waard om te bewandelen. In dit gebied wandelen we ook voorbij de inmiddels beroemde Watervallen van Kruibeke die tweemaal daags, bij hoogwater in werking treden.

De grotere afstanden gaan dan nog verder richting het pittoreske Bazel. Dit dorpje heeft een prachtige oude dorpskern en we stappen er ook het park met het kasteel Wissekerke.
Kasteel Wissekerke is gelegen naast de dorpskern van Bazel. Hoewel er op deze plek reeds in de 10de eeuw een kasteel stond stamt het huidige kasteel met zijn park en hangbrug grotendeels uit de 15de eeuw. Deze brug is een van de oudste overgebleven smeedijzeren hangbruggen in Europa en werd ontworpen in 1824 door Jean-Baptiste Vifquain, een ingenieur uit Brussel. De brug is sedert 1981 beschermd en na een grondige restauratie in 2019 heropend na 10 jaar gesloten geweest te zijn.
Kasteel Wissekerke heeft veel beroemde bewoners gehad waaronder de familie Vilain. Deze familie leverde 139 jaar lang de burgemeesters van Bazel. Door de eeuwen heen is het kasteel grondig verbouwd en gerenoveerd. De belangrijkste gebouwen werden voltooid in de 19de en 20ste eeuw. Het grootste gedeelte van het kasteel is gebouwd in neogotische stijl. Ook het interieur dateert uit deze periode. Het kasteel, het poortgebouw, de ijzeren hangbrug en de duiventoren werden tot monument uitgeroepen in 1981. In 1989 werd het kasteel aangekocht door de gemeente Kruibeke, die sindsdien het onderhoud onder zijn hoede heeft. Het kasteel is ook een plek voor vele culturele activiteiten, excursies en tentoonstellingen. Ondanks de bescheiden overspanning van 23 meter, is de brug is van grote industriële waarde, vanwege de historische en structurele uniciteit. Sinds 1981 is de brug bij Bazel is een beschermd historisch monument.”

Verder wandelen wij ook nog door de Barbierbeekvallei, deze geeft prachtige zichten en is een geliefde plaats voor allerlei watervogels. “Te Bazel is het landschap rond de Barbierbeek beschermd omwille van zijn oude bolle akkers. Met deze wijze van akkers aanleggen bereikte men 2 doelen. Ten eerste werden rond de akkers grachten gegraven om de in het Waasland van nature slechte afwatering te verbeteren, waardoor optimaal van de nabijheid van de Barbierbeekvallei kon geprofiteerd worden. Door bij het ploegen de grond steeds naar het midden van de akker toe om te werpen, kwam de akker bol te staan zodat het water beter naar de grachten liep. Ten tweede bereikte men bij het graven van die grachten een leemlaag, en door de uitgegraven leem te mengen met de toplaag van zand, werd de vruchtbaarheid van de grond verhoogd.”

De grootste afstanden trekken door naar Rupelmonde. Weer gaan we er door een prachtig stuk natuur en over de Scheldedijk. Van op deze dijk kunnen we rustig de prachtige oevers bewonderen. In Rupelmonde passeren we ook nog een mooi gerestaureerde getijdenmolen. Een getijdenmolen wordt aangedreven door het tij. Bij vloed wordt een bassin gevuld en bij eb geleegd. Wanneer het water uit het bassin vloeit, stroomt het langs de molen en zet daarbij het waterrad in beweging. Deze molens werden voornamelijk langs de kust gebouwd. Zij werden voor verschillende doeleinden gebruikt. Tegenwoordig wordt het concept van de getijdenmolen gebruikt om bijvoorbeeld elektriciteit op te wekken.

Nadien trekken de deelnemers opnieuw richting Kruibeke via rustige wegen door de mooie Waaslandse natuur.        

Alle last-minute info, inclusief definitieve afstanden en rustposten zijn te vinden op de website van Wandelclub De Lachende Klomp: www.delachendeklomp.be

De deelnemers van de korte afstanden kunnen op 1,4 km van de startzaal de “Waterbus” (openbaar vervoer op de Schelde) nemen. In 20 min. staan ze dan op het Steenplein in Antwerpen, op 300 meter van de Grote Markt in centrum Antwerpen. Vertrek is voorzien om het half uur. Een standaard ticket heen en terug kost € 6,00 en er is reductie voor gepensioneerden, gehandicapten, enz. Alle info op Waterbus. De bus kan eventueel blijven staan aan de opstapplaats van de Waterbus.

Deelname aan deze busreis kost: € 16,00 voor leden en € 18,00 voor niet-leden

De betaling dient te gebeuren vóór 6 augustus 2023 op rekeningnummer BE49 6528 2706 9471 (BIC: BBRUBEBB) op naam van Brugsche Globetrotters vzw, Canadezenstraat 96, 8380 Lissewege met vermelding van uw naam en ‘Busreis 20 augustus 2023’. Bij annulering van deze busreis door de deelnemer, wordt de helft van het inschrijvingsbedrag terugbetaald, ongeacht de annuleringstermijn.

The event is finished.

Datum

20 aug 2023
Reeds voorbij!

Tijd

07:30 - 18:30

Status

Gepland

Locatie

Parking Sint-Lodewijkscollege
Magdalenastraat 30, Sint-Andries
Categorie
Brugsche Globetrotters

Organisator

Brugsche Globetrotters
Website
https://www.brugsche-globetrotters.be/

Pin It on Pinterest