26ste Kroenkelen – 17 september 2023

Tocht in samenwerking met de Sportdienst Brugge.

Tocht telt mee voor de spaarkaart.

Gratis versnapering zolang de voorraad strekt.

Startplaats
Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30, 8200 Sint-Andries (Brugge)

Parkeren
In de omliggende straten rond de startplaats is het blauwe zone, d.w.z. met blauwe parkeerschijf max. 4 uur parkeren (tussen 9.00 uur en 18.00 uur).
Vlakbij de startplaats is de gratis randparking “Magdalenastraat” (198 parkeerplaatsen).
Betaalparkings aan beide zijden van Station Brugge (voor auto’s) en ter hoogte van Kanaaleiland-Bargeweg (voor bussen).

Openbaar vervoer
Station Brugge (uitgang Sint-Michiels) op 500 meter van de startplaats

Starturen
7:00 – 15:00 uur (aankomst vóór 18:00 uur)

Afstanden
4-6-12-18-24-30-36 km (4 km en 6 km toegankelijk voor rol- en kinderwagens)

Inschrijvingsprijs
€ 3,00 (€ 1,50 voor leden van wandelfederatie, op vertoon van lidkaart) ; gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar (inschrijving wel verplicht) ; gratis voor leden Brugsche Globetrotters (inschrijving wel verplicht)

Parcoursbeschrijving wandelen
De ‘wandelformule’ is ondertussen gekend: ‘kroenkelen’ door de Brugse binnenstad en intussen genieten van de vele animatie die er georganiseerd wordt ter gelegenheid van de autoluwe binnenstad: een rommelmarkt, een cultuurmarkt, een sportmarkt, enzovoort.

En dan na de binnenstad terug naar Sint-Michiels, zeker? Nee hoor, deze keer gaan we een andere richting uit, naar een stukje Brugge dat we eigenlijk weinig bezoeken. De 18 en 24 km volgen na de eerste rustpost eerst de Damse vaart. De 18 km keert terug via Sint-Jozef om dan nog eens door de binnenstad te kroenkelen, met heel wat groene hoekjes: Astridpark, Begijnhof, Minnewaterpark. En heeft er al iemand van het Willemijnplantsoen gehoord?

De 24 km doet er een schep bovenop! Zij kroenkelen door het Provinciaal Domein Fort van Beieren met een rustpauze in het centrum van Koolkerke. Daarna gaat het zoals de 18 km via Sint-Jozef terug naar de binnenstad.

Voor de grotere afstanden (30 en 36 km) hebben we een prachtig parcours in petto!  Na de binnenstad volgen ze vanaf de Dampoort het Zuidervaartje. Eerst van heel dichtbij, dan komen we in de polders via de Polderstraat en zien we het Zuidervaartje iets verder liggen, naast de Damse vaart. En in Damme komen we dan terug het Zuidervaartje tegen, want dat maakt deel uit van de vestingwerken. Daarna kuiert de 30 km eerst door Damme om dan via de Damse vaart naar het Fort van Beieren te trekken. Eerst is er dan de rustpost in Koolkerke en een lusje naar de Dudzeelse Steenweg. Misschien zien ze dan wel de fietsers van de Iron Man voorbijfietsen langs de Ronselarestraat of de Dudzeelse Steenweg?

Maar waar was de 36 km gebleven? O ja, in Damme, nog altijd datzelfde Zuidervaartje volgend langs de oude stadswallen. Nog iets verder mondt het Zuidervaartje uit in het Leopoldkanaal (beter gekend als de Blinker). Maar zover kunnen we niet komen. Damme wenkt en na een boeiende stadswandeling en een rustpost keren we terug richting Brugge langs de Damse vaart en volgen we hetzelfde parcours als de 30 km.

We kunnen dus voor alle afstanden heel interessante en boeiende tochten aanbieden. Uiteraard zijn er voldoende rustposten voorzien met warme en koude dranken en boterkoeken en belegde broodjes en op het eind is er aan het Sint-Lodewijkscollege een spetterend optreden van de Vanco Brothers. Wie nog jus in de benen heeft, kan zich zeker aan een dansje wagen!

Parcoursbeschrijving fietsen
Wie ‘Kroenkelen’ zegt, zegt niet alleen wandelen maar ook fietsen. In den beginne was dit zeker iets voor geroutineerde wielertoeristen. Maar nu hebben we daar een andere kijk op. De Brugsche Globetrotters verzorgen nu ook het wielergedeelte en we denken dan vooral aan gezinnen met kinderen of iets oudere fietsers, al dan niet met elektrische ondersteuning. We bieden 2 parcours aan: 28 en 40 km. Beide volgen een parcours dat uitgestippeld is op basis van fietsknooppunten. Aan de start krijg je een blad met alle knooppunten en fietsen maar! Zowel 28 als 40 km rijden richting Assebroek en het bosrijk domein van Ryckevelde. Daarna keren we eventjes terug naar Sint-Kruis om dan via Vivekapelle naar Damme te fietsen. Dan langs de Damse vaart richting Fort van Beieren met uiteraard ook een rustpost in Koolkerke.

Beide afstanden gaan dan langs de Damse vaart en het kanaal Brugge-Oostende terug richting Brugge. Voor de 28 km betekent dat ook terug naar de start. Maar de 40 km blijft nog even het kanaal volgen om dan de groene westkant van Brugge te bezoeken: het Foreestbos, Beisbroek, langs domein Tudor en via de Diksmuidse Heirweg terug naar de start.

Voor de fietsers hebben we dus zeker veel groene gebieden (Ryckevelde, Fort van Beieren, Foreest, Beisbroek) in petto met een paar mooie groene assen (de oude treinbedding ook gekend als de Abdijenroute, vaart en kanaal) om die te verbinden. Voor wie ook graag eens fietst met man, vrouw en kind is dit zeker een aanrader. En uiteraard kunnen de fietsers evenzeer genieten van onze goed voorziene rustposten en het optreden van de Vanco Brothers.

Afstandentabel

Start tot:  15:00 15:00 15:00 14:00 13:00 12:00 11:00
4 Km 6 Km 12 Km 18 Km 24 Km 30 Km 36 Km
Sint Leo 5,5 5,5 5,5 5,5 5,5
Damme 13,3 14,8
Reigersnest 11,3 17,9 19,8
Reigersnest 23,5
Sint Leo 12,2 17,8 24,4 30,0
Werkelijke Afstand 4,6 6,2 11,9 18,6 24,2 30,8 36,4

 

Info: Brugsche Globetrotters vzw, GSM 0478/91.14.40, E-mail luc@brugsche-globetrotters.be

The event is finished.

Datum

17 sep 2023
Reeds voorbij!

Tijd

07:00 - 18:00

Status

Hoogtepunt

Locatie

Sint-Lodewijkscollege
Magdalenastraat 30, Sint-Andries
Categorie
Brugsche Globetrotters

Organisator

Brugsche Globetrotters
Website
https://www.brugsche-globetrotters.be/

Pin It on Pinterest